Omgeving/ activiteiten

Home

Wie zijn wij?

Foto's Chalets
         Camping
         Omgeving

Prijzen 

Omgeving/ activiteiten

Route/ contact

Algemene voorwaarden

Toeristische Informatie

 


 

In mijn marinetijd heb ik gemerkt dat er overal op de wereld bezienswaardigheden zijn, dingen die de moeite waard zijn om te bekijken. Soms liggen ze voor het oprapen en kun je er niet omheen. Het is moeilijk om het Vrijheidsbeeld in New York te missen of de Acropolis. Maar soms liggen de dingen die de moeite waard zijn niet direct op je pad, moet je zoeken. Maar ze zijn er altijd.

Ik wil hier toch graag een quote aanhalen van Paulo Coelho. Hij beschrijft in één van zijn boeken, “een andere manier van reizen”. Hij zegt daarin:
”Vermijd musea.            Dit mag een misschien absurd advies lijken, maar laten we er samen eens over nadenken: als je in een vreemde stad bent, is het dan niet veel interessanter om op zoek te gaan naar het heden dan naar het verleden? Mensen voelen zich nog wel eens verplicht om naar musea te gaan, omdat hun van jongs af aan is bijgebracht dat dit het soort cultuur is dat bij reizen hoort. Natuurlijk, musea zijn belangrijk, maar ze vereisen tijd en een doelgericht oog - …
Bezoek cafés
.                 Anders dan in de musea openbaart zich dáár het leven van de stad.
Wees beschikbaar
.          Ga de straat op, kies iemand waarmee je zou willen praten en vraag inlichtingen.
Vergelijk niet
.                 Je bent niet op reis om te bewijzen dat het leven thuis beter is – maar je reist om te weten te komen hoe anderen leven, wat ze je kunnen leren, hoe ze omgaan met het gewone en het buitengewone van het leven.
Een reis is een avontuur
.  Henry Miller zei altijd dat het veel belangrijker is een kerk te ontdekken waar niemand ooit van heeft gehoord, dan in Rome verplicht in de Sixtijnse kapel rond te lopen, met het getetter van 200.000 toeristen in je oren. Ga naar de Sixtijnse kapel, maar zwerf ook door de straten, dwaal door de steegjes, voel de vrijheid van het zoeken, naar iets waarvan je niet weet wat het is, maar waarvan je zeker weet dat het je leven veranderen zal.”

Misschien mag ik daar bij aansluiten dat het geroemde Bourgondische leven; een leven als god in Frankrijk, een leven van lekker eten en nog lekkerdere wijnen, helemaal niet bekend is bij de plaatselijke bevolking.
Wat wij zien als een bijzonderheid, is hier gewoon.
Eten hoort nu eenmaal bij het dagelijks leven en waarom dan niet dat lekkere druivensap dat hier groeit, erbij?
Het gaat om het eten dat jij lekker vindt en de wijn die jij hebt uitgekozen om daar samen met jouw geliefde(n) van te genieten. En dat kunnen ze hier.

Wij willen u graag op pad helpen, de weg wijzen want ook hier zijn van die mooie plekjes die je gezien moet hebben.

Bois Vieux is een kleine buurtgemeenschap die behoort tot de gemeente Thianges. Door de landelijke ligging is er volop rust en ruimte. Ondanks dat de naam van de camping anders doet vermoeden, ligt deze niet in een bos maar er net buiten. Op de camping kijkt u uit over het zo kenmerkende coulissenlandschap van de Bourgogne. Een uitzicht dat het hele jaar door blijft verrassen doordat de kleurschakering met het seizoen mee verandert. 
Om de camping heen is er voldoende ruimte om te wandelen en te fietsen. Het fietspad langs de Loire loopt  op nauwelijks 3 km afstand van de camping door La Machine, het dorp dat tevens voorziet in de eerste levensbehoeften.
De Loire zelf stroomt op 10 km afstand, door Decize, waar ook het Canal du Nivernais, begint. Het kanaal, oorspronkelijk gegraven om brandhout vanuit de Bazois naar Parijs te brengen, begint in St. Leger des Vignes en eindigt 174 km en 110 sluizen verder, in Auxerre. Langs het kanaal loopt een fietspad.
Voor bosrijk wandelplezier ligt het natuurpark de Morvan op ongeveer 25 km afstand.

Hieronder treft u een aantal bezienswaardigheden en activiteiten aan. Uiteraard biedt de Nièvre u nog veel meer. Wij hebben een klapper ter beschikking liggen met ideeën. 

Let wel: Voor nagenoeg alle activiteiten moet u erop uit met de auto.

Op 3 kilometer afstand vindt u het dorp La Machine. Een voormalig mijnwerkersdorp waar u het mijnmuseum,

'Musee de la Mine', kunt vinden. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven. Erg interessant om te bezoeken. 
Ook is er even buiten het dorp een grote zwemplas met zeer helder water. Verder voorziet La Machine met tal van kleine winkeltjes zoals een bakker, slager, postkantoor, la Presse, een grote supermarkt en iedere zaterdagmorgen de markt, in onze eerste levensbehoeften. Voor de overige inkopen zult u naar Decize moeten.

 

Onze camping ligt tussen de plaatsen Decize en Nevers.

Aangezicht van Decize

 

In Decize kunt u bijvoorbeeld een stadswandeling met of zonder gids maken, de wekelijkse franse markt bezoeken, of gezellig een terrasje pakken aan de Loire. 

Wilt u wat meer actie dan kunt u bv. kanovaren op de Loire.

Ook vissers kunnen zich hier uitleven. In de Loire of in een van de meren van het wat hoger gelegen Parc Regional Du Morvan. Decize wordt ook wel de visstad van de Nievre genoemd.

 

Al iets verder weg vindt u Nevers dat zich kenmerkt door zijn mooie historische gebouwen zoals het Palais Ducal (alleen buitenkant te bezichtigen), Palais de Justice en het klooster van St. Gildard, waar Sainte Bernadette ligt opgebaard in een speciaal vervaardigde kristallen kist. Maar in Nevers staat ook de kathedraal van St. Cyr en Ste. Julitte, in de 2e WO gebombardeerd en later voorzien van moderne gebrandschilderde ramen van Alberola.

Verder zijn hier veel kleine gezellige straatjes en leuke wandelroutes.

Gaat u nog iets verder naar het westen dan vindt u het circuit van Magny-Cours, waar jaarlijks de Superleague formula, de Bol d'Or en de Superbikes motor races worden gereden. Zodra het programma bekend is, zullen wij hiervan de hoogtepunten vermelden. Natuurlijk kunt u op de camping meer te weten komen over de diverse races.

 

Naar het zuiden vindt u Moulins, waar zich het arboretum de Balleine bevindt; een expositie van bomen en planten met natuurlijk een kasteel. Verder is de kathedraal de Notre Dame met zijn schitterende gebrandschilderde ramen en de toren Le Jacquemart, uit 1455 in de Rue d'Horloge, de moeite van een bezoek waard. Parkeren kunt u in het centrum van de stad in de parking Les Halles.

 

Ook ten zuiden van de camping, maar dan al iets verder weg, is de dierentuin en pretpark van Le Pal een must voor als de kinderen mee zijn.

 

Draaien we door, tegen de klok in, dan komt u automatisch terecht in het natuurpark de Morvan  (van het Keltisch: Mar = zwart en Vand = gebergte), een uitloper van het Centraal Massief dat vooral bestaat uit graniet-gesteente. De Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 meter tot de hoge toppen van de Morvan. Sinds 1970 kent het gebied bescherming als Parc Naturel regional. Het gebied is bedekt met dicht gemengd bos. Ook ontspringen er verschillende rivieren als de Yonne, de Arroux en de Cousin. Een gebied waar u kunt kanoen, klimmen, wandelen, fietsen, vissen en wat niet meer.

En ook hier leuke en bijzondere plaatsjes met bezienswaardigheden; zoals een oude (te bezichtigen) Keltische stad op Mont Beuvray, of Chateau-Chinon, een stad die al een rol speelde in de 13e eeuw, waar Mitterand is geboren en waar hij in 1959 werd gekozen tot burgemeester. De stad heeft er in ieder geval een museum aan overgehouden; geschenken van over de hele wereld, die Francois Mitterand ontving toen hij President van de Republiek was, worden tentoongesteld in de oude XVIIIe eeuwse klooster van Sainte-Claire.

Of wat dacht u van een middagje simpelweg ontspannen genieten van het heilzame water in de mooie omgeving van Saint-Honore-les-Bains. Laat u verrassen door de weldadige werking van een masserend waterbed, dat zorgt voor geestelijke ontspanning en een hervonden evenwicht in uw lichaam. Of een bronwater massage met aromatische, etherische oliën! Of een behandeling op basis van unieke bronwateren met een heilzame verbinding van zwavel en oligo-elementen die een heilzame werking hebben op contracturen, zware benen, stress, rugpijn en slapeloosheid en ondersteunen bij het afvallen. Of Ouroux-en-Morvan dat in 2008 nog het geografische centrum van de Euro-gebruikende landen in de EU was.  In Ouroux staat tegenover de kerk een kleurig monument ter herinnering aan dit feit. Als er weer een euroland bij komt, dan verplaatst dit centrum zich weer wat kilometers maar het blijft toch in of rond de Morvan hangen.

In de Morvan liggen diverse meren met de mogelijkheid tot zwemmen, kanoën, zeilen en vissen.  Het grootste meer is het Lac de Panneciere, dat tot één van de 4 schoonste meren van Frankrijk behoort. 

 

Ook naar het oosten, maar wat verder weg, ligt Paray le Monial met zijn Basilique du Sacre Coeur die op een verkleinde  uitgave van de abdij van Cluny lijkt. Cluny zelf ligt een half uurtje verder weg.

 

In Charbonnat vindt u de grootste Boeddhistische tempel van Europa; Kagyu Ling.

 

Maar wilt u gewoon lekker rondhangen op de markt, dan bent u welkom op een van de vele brochantes en vide greniers die er te vinden zijn in de Nièvre. Wij houden u graag op de hoogte van welke markt u waar kunt vinden.

 

 

 

Er is te veel om hier te vermelden. Daarbij is iedereen op zoek naar iets anders. Wij proberen een zo compleet mogelijke lijst met bezienswaardigheden bij te houden en stellen het dan ook op prijs als u ons verteld over hetgeen u heeft gezien.